Kesätyöntekijämme Carolina, 18 ja Vivian, 15 avaavat blogissa ajatuksiaan kesätöistä – ”Yrittäjyys sekä yrityksen perustaminen ovat tulleet hyvin tutuiksi.”

Carolina Idänpään-Heikkilä on 18-vuotias lukiolainen, jonka harrastuksiin kuuluvat esteratsastus, valokuvaus ja juokseminen. 

Tämä on jo kolmas kesäni töissä YritysEspoossa ja Espoon Yrittäjissä. Tänne on aina mukava palata, koska toimistolla odottaa tuttu työyhteisö ja rento sekä kannustava työilmapiiri. Innostavan työyhteisön kanssa on ollut helppo tehdä töitä ja yhteishenkeä kohotti esimerkiksi yhdessä vietetty virkistyspäivä Nuuksiossa.

Työtehtäväni ovat joka vuosi hieman vaihdelleet, mikä on ollut mukavaa, koska toimistotyöhön vaihtelua voi olla usein vaikea löytää. Jokainen kesä YritysEspoon toimistossa on ollut myös erilainen kokemus. Esimerkiksi tänä kesänä olen saanut syvemmän katsauksen YritysEspoon ja Espoon Yrittäjien toimintaan vastuutehtävien kautta ja organisaatioiden ulkoinen toiminta ja markkinointi on tullut tutummaksi.

Ulkomailla vietetyn vuoden aikana tuttu kesätyöpaikka oli muuttunut

Vietin viime vuoden Belgiassa kilpailemassa sekä harjoittelemassa esteratsastusta, minkä takia toimistotyöstä tuli yhden kesän verran taukoa. YritysEspoon ja Espoon Yrittäjien kehitystä ja toimintaa on ollut kuitenkin mielenkiintoista seurata. Viime vuonna alkanut koronapandemia onkin muuttanut jonkin verran työskentelyä myös YritysEspoon ja Espoon Yrittäjien toimistossa. Liiallisia kontakteja pitää edelleen välttää, minkä takia suurin osa ihmisistä työskentelee kotoa käsin. Toimistolla on siis ollut aikaisempiin vuosiin verrattuna hiljaisempaa. Työtä asiakkaiden kanssa on kuitenkin pystytty jatkamaan hyvinkin normaalisti ja esimerkiksi yritysneuvontaa järjestetään helposti myös etäyhteyksin.

Espoolaisille yrittäjille poikkeusaika on varmasti ollut vaikea. On ollutkin mukava huomata, että molemmat organisaatiot tukevat ja rohkaisevat espoolaisia yrittäjiä esimerkiksi tarjoamalla asiakkailleen korona-apua.

Kiinnostus yrittäjyyteen kasvoi töiden lomassa

Kolme kesää YritysEspoossa ja Espoon Yrittäjissä ovat opettaneet paljon ja antaneet erityisesti kattavan kuvan työelämästä. Työssäkäyvän arki ei myöskään tunnu enää vieraalta. Työkokemus YritysEspoossa ja Espoon Yrittäjissä on myös auttanut selkeyttämään ajatuksia omasta urapolusta lukion jälkeen. Esimerkiksi yrittäjyys sekä yrityksen perustaminen ovat tulleet hyvin tutuiksi, mikä on entisestään lisännyt kiinnostustani yrittäjyyteen.

 

Vivian Puurunen on 15-vuotias tuleva lukiolainen, jonka harrastuksiin kuuluvat ratsastus, CrossFit sekä salilla käynti. 

Tämä oli tosiaan vasta ensimmäinen oikea työpaikkani, koska viime vuonna juuri puhjenneen pandemian vuoksi esimerkiksi koulun järjestämiä TET-harjoitteluja jouduttiin perumaan sekä kesätöihin hakeminen oli rajallisempaa, eikä kesätyöpaikkoja voitu taata nuorille. Vähäisen kokemukseni vuoksi ensimmäiset päivät vaativat kyllä pientä sopeutumista esimerkiksi kahdeksan tunnin työpäiviin. Ensimmäinen päiväni lähti rauhallisesti käyntiin tiloihin tutustumisen sekä helppojen työtehtävien, kuten kansioiden järjestämisen merkeissä.

Excel-taulukoita ja porrastreenejä

Voin kyllä vakuuttaa, että Excel on ainakin tullut tutuksi täällä. Täytyy myöntää, että ruudun tuijottaminen kahdeksan tuntia putkeen saattoi toisinaan olla pitkäpiimäistä ja uuvuttavaa, mutta työtehtävän lopulta valmiiksi saaminen oli palkitsevaa. Excel-tehtävien vaihteluksi kirjoitimme Carolinan kanssa kynä sauhuten osoitteita yrittäjille lähetettäviin kirjeisiin. Toisinaan pääsi vetämään taukojumpaksi porrastreeniä kantaen pahvilaatikoita roskikseen. Töitä ei tarvinnut yksin puurtaa, sillä olimme jo heti alusta alkaen mukana muun muassa koko tiimin maanantaipalavereissa. Lisäksi työpäivien aikana tutustuimme YritysEspoon viestintään ja markkinointiin.

Kesätyöt järjestyivät pandemiasta huolimatta

Jo hakiessani kesätöitä huomasin kesätyötarjonnan olevan suppeampi verrattuna aikaisempiin vuosiin. Onneksi täällä oli mahdollista järjestää töitä ihan paikan päällä eikä pandemiatilanne lopulta estänyt toimistolla työskentelyä. Muiden tehdessä etätöitä, meidän kesätyöntekijöiden lisäksi toimistolla oli paikalla ainakin yksi vastuuhenkilö. Tiimiläisten välillä piipahtaessa täällä paikan päällä pitkin viikkoa saattoi toimisto tuntua jopa ruuhkaiselta. Työkavereita oli siitä huolimatta mukavaa tavata myös kasvotusten.

Huomasin molempien organisaatioiden näyttäneen tärkeää roolia toimiessaan paikallisten yrittäjien tukiverkostona koronakriisin keskellä. Kesä on yleisesti ottaen hiljaisempaa aikaa, jolloin työpäiviin lukeutui oleellisesti myös päiviä, jolloin hommat kirjaimellisesti loppuivat kesken. Mutta onneksi keksittiin aina uusia tehtäviä.

Työelämätaidot vahvistuivat ja yrittäjyys tuli entistä tutummaksi

Neljän viikon kesätyörupeama on opettanut minulle paljon työelämästä, kuten rutiineihin tottumisesta ja vastuun kantamisesta. Työn lomassa tuli opittua asia jos toinenkin yrittäjyydestä. Odotin, että koko neljä viikkoa tulisi olemaan kahdeksasta neljään pelkkää Excelin naputtelua (jota se toisinaan olikin), mutta yllätyksekseni työtehtävät vaihtelivat sopivasti. Aiemmin mielikuvani toimistotyöskentelystä oli kovin virallinen – pinnan alta paljastuikin mukava ja kannustava työporukka.

JAA TÄMÄ ARTIKKELI

Lisää aiheesta

Yrittäjäksi?

Olemme täyden palvelun uusyrityskeskus, jossa tukenasi on osaavien yritysneuvojien joukko. Meiltä saat sparrausta liikeidean kehittämiseen sekä neuvoja yhtiömuodon valintaan. 

Palvelut yrittäjille

Palvelemme paitsi yrityksen perustamista suunnittelevia, myös kaikkia yrittäjinä tai kevytyrittäjinä jo toimivia. Sparraamme ja ohjaamme yrittäjiä eteenpäin kaikissa yrityksen elinkaaren vaiheissa.