Lukiolaisten kesätyöblogi

Kesäkuun alussa toivotimme tervetulleiksi kaksi ahkeraa lukioikäistä kesätyöntekijää  YritysEspoon ja Espoon Yrittäjien toimistolle Otaniemeen. Mitä Vivian Puurunen, 16 ja Liina Idänpään-Heikkilä, 17 ajattelevat kesätöistä ja yrittäjyydestä? Lue vastaukset tuoreesta blogista!

Vivian Puurunen (kuvassa vasemmalla)

Millaista oli palata kesätöihin YritysEspoolle ja Espoon Yrittäjille? 

Minusta oli hienoa saada jo toista vuotta mahdollisuus päästä kesätöihin sekä YritysEspoolle että Espoon Yrittäjiin. Tuttuun ympäristöön oli mukava palata rennon ja kannustavan työyhteisön myötä. Muutama asia oli ehtinyt muuttumaan viimeisen vuoden aikana. Koronapandemian hellittäessä Business Espoon porukkakin oli ennättänyt siirtymään etätyöstä takaisin toimistolle.

Mitä kesätyöntekijän työnkuvaan kuuluu? 

Tänä vuonna ei jäänyt aikaa peukaloiden pyörittelyyn, vaan tehtävää riitti runsaasti viimeisille työpäiville asti. Työskentely ilmastoidussa toimistossa osoittautui kesätyöntekijän paratiisiksi kesäkuun helteissä. Työnkuvaani sisältyi muun muassa yleisiä toimistotehtäviä, mutta työtehtäviä sai sopivasti vuoroteltua, jolloin työnteko sekä -tehtävät tuntuivat monipuolisilta. Perinteisen Excelin naputtelun lisäksi työtehtävät vaihtelivat toimiston digitoinnista someprojektin toteutukseen. Toisinaan päivät kuluivat skannerin vieressä seisoessa ja kirjekuoriin osoitteita raaputtaessa. Vastapainoksi someprojektin ohessa pystytimme standin Aalto-yliopiston metroaseman läheisyyteen ja haastattelimme ihmisiä liittymiä kaupittelevien standimyyjien tapaan.

Mitä kesätyö on opettanut sinulle? 

Kesätyö on tarjonnut mukavasti erilaisia haasteita sekä oivalluksia näiden kuluneiden viikkojen aikana. Vaikka en ollutkaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa kesätöissä, tämäkin kokemus on omalla tavallaan tutustuttanut minua lisää työelämään. Minulle tuli vastaan työtehtäviä, jotka pakottivat minut ulos mukavuusalueeltani ja haastoivat minua soveltamaan osaamistani. Kesätyön lomassa pääsin myös tutustumaan laajemmin Business Espoon organisaatioiden toimintaan. Molempina vuosina on korostunut organisaatioiden tärkeä rooli yrittäjien tukemisessa koronapandemian keskellä.

Miten yrittäjyys on näkynyt työnteon lomassa? 

Työskentely organisaatioissa on opettanut asian jos toisenkin yrittäjyydestä. Yrityksen perustamiseen liittyy useita elementtejä. Työn ohessa on ollut kiehtovaa oppia, mitä yrittäminen vaatii ja mistä sen perustamiseen saa tukea. Kesätyö on laajentanut ymmärrystäni aiheesta ja lisännyt mielenkiintoani yrittäjyydestä mahdollisena urapolkuna.

Liina Idänpään-Heikkilä (till höger i bild)

Hej! Jag är Liina och börjar tredje året i Gymnasiet Ressu på hösten. På fritiden tycker jag om att spela golf och jogga och läsa på olika språk. Jag älskar också att resa och lära mig nytt

bland annat om ekonomiska fenomen. Min plan är att fortsätta mina studier på handelshögskolan efter gymnasiet och detta jobb har definitivt möjliggjort ett tidigt insyn i affärsvärlden.

Hurdana tankar väcker entreprenörskap hos dig?

Företagandet har alltid varit nära mitt hjärta och jag tror att man kan nå otroligt viktiga och betydelsefulla saker genom entreprenörskap. I allmänhet anser jag att man borde uppmana mer unga och andra att våga börja sitt eget.

Hurdant har ditt jobb varit här i Företag Esbo?

Jag har nu sommarjobbat i Företag Esbo en månad och min tid här har minst sagt varit lärorik. Förutom vanliga saker gällande företag har jag fått chansen att lära känna en hel del olika människor och arbeta med olika slags fascinerande projekt. Mina arbetsuppgifter har berört till exempel analytik, logistik och kundservice. Jag har ytterligare deltagit i många sammanträden och uppdaterat vårt strategi och våra presentationer på svenska.

Vilka fördelar anser du att jobbet här erbjuder?

Man blir väldigt bekant med olika slags företagsamhet vilket är ju en fördel i många arbetspositioner. I och med detta blir det allt mer intressantare och lättare att upprätta företag. Dessutom får man uppleva den företagsamma miljö som Esbo erbjuder.

Suomeksi – Liina Idänpään-Heikkilä (kuvassa oikealla)

Minusta lyhyesti

Hei! Nimeni on Liina ja aloitan syksyllä kolmannen vuoteni Ressun lukiossa. Vapaa-ajallani pelaan golfia, lenkkeilen ja luen kirjoja eri kielillä. Rakastan myös matkustamista ja uusien asioiden oppimista. Suunnitelmani on jatkaa opintojani kauppakorkeakoulussa lukion jälkeen ja tämä työ on antanut hyvän mahdollisuuden tutustua yritysmaailmaan jo hyvissä ajoin.

Mitä ajatuksia yrittäjyys herättää sinussa?

Yrittäjyys on aina ollut lähellä sydäntäni ja uskon, että yrittäjyydellä voi saavuttaa tärkeitä ja merkittäviä asioita. Yleisesti ottaen olen sitä mieltä, että nuoria (ja vanhempiakin) tulisi enemmän kannustaa oman yrittäjyyshaaveen toteuttamiseen.

Miten kesätyösi on sujunut Espoon Yrittäjissä ja YritysEspoossa?

Olen nyt ollut töissä molemmissa organisaatioissa noin kuukauden ja työ on ollut todella opettavaista. Päivittäisten askareiden lisäksi minulla on ollut mahdollisuus tutustua erilaisiin ihmisiin ja työskennellä mielenkiintoisten projektien parissa. Työtehtäväni ovat liittyneet muun muassa analytiikkaan, logistiikkaan ja asiakaspalveluun. Olen myös osallistunut useisiin kokouksiin ja kääntänyt uusyrityskeskukselle ruotsiksi suomenkielisiä tiedostoja; kuten strategiaa ja PowerPoint-esityksiä.

Mitä hyötyä tästä kesätyöstä on sinulle ollut?

Olen päässyt tutustumaan yritystoiminnan laajaan kirjoon, mistä on ehdottomasti hyötyä monissa työtehtävissä. Yrittäjyyteen tutustumisen myötä oman yrityksen perustaminen vaikuttaa entistä mielenkiintoisemmalta ja helpommalta.

 

JAA TÄMÄ ARTIKKELI

Lisää aiheesta

Yrittäjäksi?

Olemme täyden palvelun uusyrityskeskus, jossa tukenasi on osaavien yritysneuvojien joukko. Meiltä saat sparrausta liikeidean kehittämiseen sekä neuvoja yhtiömuodon valintaan. 

Palvelut yrittäjille

Palvelemme paitsi yrityksen perustamista suunnittelevia, myös kaikkia yrittäjinä tai kevytyrittäjinä jo toimivia. Sparraamme ja ohjaamme yrittäjiä eteenpäin kaikissa yrityksen elinkaaren vaiheissa.