Mitä ideoita Sitran megatrendit 2023 voivat antaa sinulle yrittäjänä?

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra julkaisi tammikuussa 2023 uusimmat megatrendinsä. Sitran viisi megatrendiä ovat yksi tulkinta tulevien kehityskulkujen ja muutosilmiöiden suunnista.

Sitran mukaan vaikuttaa ensinnäkin siltä, että luonnon kantokyky murenee entisestään. Toinen megatrendi on se, että hyvinvoinnin haasteet kasvavat. Samalla demokratian kamppailu kovenee ja kilpailu digivallasta kiihtyy. Viides ja viimeinen megatrendi on se, että talouden perusta rakoilee.

Miten yrittäjyys näkyy megatrendeissä? Ei ehkä suoranaisesti, mutta jokaisen yrityksen kannattaa ottaa huomioon megatrendeissä mainittuja ilmiöitä. Yhä useampi yritys tarjoaa kestävän kehityksen tuotteita. Samalla digitalisaation ja datan avulla yritykset pystyvät tuottamaan uusia räätälöityjä palveluja niin kansalaisille kuin toisille yrityksille.

Tämänkertainen megatrendikatsaus näyttäytyy monille huolestuttavampana kuin ennen. 2020-luvulla epävarmuutta Suomessakin ovat luoneet globaali pandemia ja Venäjän hyökkäyssota. Onneksi monet yrittäjämme ovat kekseliäitä löytämään uusia avauksia epävarmassakin taloustilanteessa. Sitran trendikatsauksen perusteella esimerkiksi kiertotalouden tuotteiden ja hyvinvointipalvelujen kysyntä kasvaa. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia niillä aloilla toimiville – ja niille siirtyville – yrittäjille.

Miten voisit kehittää omaa yritystoimintaasi vastaamaan megatrendeihin? Entä millaisen uuden yrityksen voisit perustaa vastaamaan niihin?

Lue lisää megatrendeistä Sitran verkkosivuilta:

https://www.sitra.fi/uutiset/megatrendit-2023-naita-kehityskulkuja-emme-voi-ohittaa/

Artikkelin kirjoittaja on YritysEspoon luovien alojen yritysasiantuntija, KTM, FM Ville Tolvanen. Ville sparraa nykyisiä ja tulevia yrittäjiä elinvoimaisen liiketoiminnan käynnistämisessä ja kehittämisessä. Hänen asiakkaitaan ovat luovien alojen tekijät ja myös kaikki muut yrityksen perustamista tai kehittämistä pohtivat.

JAA TÄMÄ ARTIKKELI

Lisää aiheesta

Yrittäjäksi?

Olemme täyden palvelun uusyrityskeskus, jossa tukenasi on osaavien yritysneuvojien joukko. Meiltä saat sparrausta liikeidean kehittämiseen sekä neuvoja yhtiömuodon valintaan. 

Palvelut yrittäjille

Palvelemme paitsi yrityksen perustamista suunnittelevia, myös kaikkia yrittäjinä tai kevytyrittäjinä jo toimivia. Sparraamme ja ohjaamme yrittäjiä eteenpäin kaikissa yrityksen elinkaaren vaiheissa.