Voiko osuuskuntayrittäminen kiinnostaa, jos sitä ei tunne lainkaan?

Osuustoimintakeskus Pellervo selvitti keväällä 2022, että lähes 2/3 suomalaisista tuntee osuustoimintaa melko heikosti tai ei lainkaan. Mitä osuustoiminta oikein tarkoittaa? Osuuskunta tuottaa etuja jäsenilleen. Edut syntyvät osuuskunnan tarjoamien palvelujen käyttämisestä. Tällaisia palveluja voivat olla esimerkiksi yhteisesti järjestetyt markkinointi- ja myyntipalvelut osuuskunnan yrittäjäjäsenille.

Osuustoiminnasta monelle tulevat ensimmäisenä mieleen isot osuuskaupat ja -pankit. Sitä vastoin pienten ja paikallisten osuuskuntien nimeäminen on monesti jo vaikeampaa. Yhtenä syynä lienee se, että osuuskunta on edelleen varsin harvinainen yhtiömuoto. Esimerkiksi vuonna 2021 Suomeen perustettiin alle 80 osuuskuntaa mutta yli 20 000 osakeyhtiötä.

Osuustoiminta kaipaa uudenlaisia ja nuorekkaampia mielikuvia. Paljon puhutaan esimerkiksi startup-yrityksistä, mutta osuuskuntien osalta tuollaisia esikuvia ei tule heti mieleen. Kuten Osuustoimintakeskus Pellervo vaati äskettäin, osuustoiminnasta pitäisi kertoa nykyistä enemmän jo koulussa.

Osuuskunta syntyy usein siitä, että toisensa jo ennestään tuntevat henkilöt perustavat osuuskunnan toteuttamaan tavoitteitaan ja unelmiaan. Tarvitsemme lisää verkostoitumista, jotta keskenään samanlaista yritystoimintaa suunnittelevat osaajat kohtaavat toisensa ja voivat löytää idean osuuskunnasta.

Osuuskunta voi sopia erinomaisesti myös esimerkiksi luovien alojen yrittämiseen. Millaisen osuuskunnan sinä voisit perustaa ja kenen kanssa?

Osuuskunnan perustajan oppaaseen -> Osuuskunnan perustajan opas – Osuuskunnan perustajan opas (pellervo.fi)

Artikkelin kirjoittaja on YritysEspoon luovien alojen yritysasiantuntija, KTM, FM Ville Tolvanen. Ville sparraa nykyisiä ja tulevia yrittäjiä elinvoimaisen liiketoiminnan käynnistämisessä ja kehittämisessä. Hänen asiakkaitaan ovat luovien alojen tekijät ja myös kaikki muut yrityksen perustamista tai kehittämistä pohtivat.

JAA TÄMÄ ARTIKKELI

Lisää aiheesta

Yrittäjäksi?

Olemme täyden palvelun uusyrityskeskus, jossa tukenasi on osaavien yritysneuvojien joukko. Meiltä saat sparrausta liikeidean kehittämiseen sekä neuvoja yhtiömuodon valintaan. 

Palvelut yrittäjille

Palvelemme paitsi yrityksen perustamista suunnittelevia, myös kaikkia yrittäjinä tai kevytyrittäjinä jo toimivia. Sparraamme ja ohjaamme yrittäjiä eteenpäin kaikissa yrityksen elinkaaren vaiheissa.