Vuosi 2022 – kohti kestävää yrittäjyyttä globaalin tilanteen varjossa

Koronavirus muutti maailman paljon nopeammin, vaikka pandemia ei lopulta ehkä tullut kenellekään suurena yllätyksen. Vuosi 2022 näyttäytyi koronan jälkeen YritysEspoon yritysneuvonnassa monenlaisten yritysideoiden ja tarinoiden kirjona, tapahtumat sekä kohtaamiset, se yritysneuvonnan työn ydin tuotiin ihmisten keskelle Espoossa, Kirkkonummella ja Kauniaisissa.

Vaikeista ajoista huolimatta yrittäjyys kiinnostaa. Tutkimusten mukaan kynnys lähteä yrittäjäksi on viime vuosien aikana madaltunut. Motiivit yrittäjäksi ryhtymiseen ovat muuttuneet: aiemmin yrittäjyys nähtiin erityisesti keinona vaurastua, mutta nykyään nuoret näkevät sen myös keinona muuttaa maailmaa. Mahdollisuus päättää itsenäisesti työstä, mahdollisuus toteuttaa itseään ja työaikojen vapaus ovat muita vuoden 2022 selvityksissä esiin nousseita yrittäjyyden kannusteita. (SY2022). Tämä näkyy myös perustettavien yritysten ideoissa. Yhä useammin kuulemme asiakkaiden vastaavan kysymykseen: miten minä voin taidoillani ja osaamisellani auttaa muita ihmisiä.

Yrittäjyyden vetovoima on poikkeusvuodesta huolimatta näkynyt tasaisena asiakasvirtana myös YritysEspoossa. Konsulttiyrittäjyyspainotteisen asiakaskuntamme rinnalla palvelu- ja teknologiayrittäjyys ovat tyypillisiä liiketoiminnan alueita YritysEspoon toimialueella. Erityisesti hyvinvointialojen yritysten perustaminen on kasvanut. Millaisia muutoksia ja mahdollisuuksia yrittäjyyteen sote-uudistu tuo, jää nähtäväksi lähivuosien aikana.

Vaikka yrittäjyys kiinnostaa, niin tänä vuonna vaihtoehtoja punnittu tarkkaan. Toisaalta hyvä työllisyystilanne ja globaali tilanne ovat vaikuttaneet siihen, että neuvonnan jälkeen päätös yrittäjäksi ryhtymiseen kestää pidempään ja moni harkitsee yhtä elämän suurimman päätöksen tekemistä pidempään. Jokainen yritysneuvojistamme tapaa 500-550 asiakasta vuosittain, joten tärkeimpään rooliin kuuluu herkällä korvalla kuunteleminen. Yritysneuvojan rooli on noussut merkittävään rooliin luotettavana sparraajana ja tien viitoittajana. Me olemme oppineet yhdessä asiakkaidemme kanssa.

Vuonna 2022 globaali maailmantilanne on näkynyt vahvasti toimintamme arjessa. Maahanmuuttajataustaisten asiakkaiden määrä oli vuoden lopussa jo lähes 50% kaikista asiakkaistamme. Käytännössä joka toinen meidän yritysneuvontaan tullut henkilö oli maahanmuuttaja. Tarve saada tietoa ja ymmärtää yrittäjyyttä Suomessa näkyy useampina neuvontakertoina, kysymyksinä ja yhteydenottopyyntöinä. Roolimme luotettavana sparraajana on ollut monelle tärkeä ja välillä aika on varattu vain keskustelua varten. Tämä on synnyttänyt tarpeen myös maahanmuuttajataustaisten palvelupolulle monenlaisen lupaviidakon keskellä.

Yllättävää kyllä, monet ulkomaalaiset ovat sanoneet, että Suomessa yrittäminen ei ole vaikeaa, sillä byrokratia on läpinäkyvää. Yrittäjyys voi siis yllättää.

Kesän kynnyksellä neuvonta-ajat täyttyivät ukrainalaisista pakolaisista. Kun työsuhteeseen pääsy oli vaikeaa, osa ukrainalaisista alkoi pohtia työllistymistä yrittäjänä. Monella sotaa paenneella on ollut halua lähteä tekemään jotain, ja monella on myös ollut kotimaassa yritystoimintaa. Näistä, yrittäjyyteen päätyneiden tarinoista, tulemme kuulemaan varmasti lisää.

Hallitus linjasi keväällä yrittäjyyden edistämistä periaatepäätöksellään, jonka yhtenä perustavoitteena on lisätä luottamusta siihen, että Suomessa kannattaa ryhtyä yrittäjäksi. Kestävää kasvua luovaan yrityspolitiikkaan halutaan panostaa. Hämmästyttävää kuitenkin on, että muihin maihin verrattuna Suomessa perustetaan kuitenkin varsin vähän yrityksiä. On mielenkiintoista seurata, missä roolissa yrittäjyys on ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Me YritysEspoossa jatkamme työtämme uuden ja kestävän yritystoiminnan syntymisessä ja elinkeinoelämän yleisten edellytysten kehittämisen vahvistamiseksi Suomen vauhdikkaimmin kasvavalla alueella.

Kiitos tästä vuodesta, 

Virpi Utriainen

toimitusjohtaja

YritysEspoo

JAA TÄMÄ ARTIKKELI

Lisää aiheesta

Yrittäjäksi?

Olemme täyden palvelun uusyrityskeskus, jossa tukenasi on osaavien yritysneuvojien joukko. Meiltä saat sparrausta liikeidean kehittämiseen sekä neuvoja yhtiömuodon valintaan. 

Palvelut yrittäjille

Palvelemme paitsi yrityksen perustamista suunnittelevia, myös kaikkia yrittäjinä tai kevytyrittäjinä jo toimivia. Sparraamme ja ohjaamme yrittäjiä eteenpäin kaikissa yrityksen elinkaaren vaiheissa.