Yrittäjä, onko talousosaamisesi kunnossa?

Talouden kuva vaikuttaa nyt keväällä 2022 monin tavoin epäselvältä, oletpa sitten yrittäjä tai palkkatyössä. Polttoaineiden ja energian hinnat ovat Suomessakin nousseet voimakkaasti, samoin ruuan hinta. Pari vuotta jatkuneessa koronakriisissä moni yrittäjä on jo muutenkin joutunut koville, kun esimerkiksi ravintola- ja tapahtuma-alan yritystoimintaa rajoitettiin useaan otteeseen. Toisaalta monenlainen etäyhteydellä tapahtuva yritystoiminta on saanut entistä enemmän asiakkaita ja kannattavuutta. Lisäksi monelle potentiaaliselle asiakkaalle on saattanut kertyä ylimääräistä rahaa esimerkiksi hyvinvointipalveluihin, jos rahaa on jäänyt käyttämättä esimerkiksi ulkomaanmatkoihin.

Jos omasta rahoituksesta on pulaa, moni saattaa turvautua esimerkiksi pikavippeihin ja muihin kalliisiin vaihtoehtoihin. Suomen Pankin mukaan esimerkiksi kulutusluotto- ja pienlainayhtiöistä vuoden 2021 lopussa nostettujen vakuudettomien lainojen keskikorko oli yli 16 prosenttia. Onpa kallista!

On hyvä, että talousosaaminen kiinnostaa yhä useampia suomalaisia. Yrittäjänä olet vastuussa yrityksesi kirjanpidosta, vaikka olisit ulkoistanut sen kirjanpitäjälle. Onneksi yritys- ja julkistalouden seuraaminen on jo muutenkin luontevaa monelle yrittäjälle. Suomalaisten talouslukutaitoa parantaa jatkossa myös se, että talousosaamiskeskus aloitti toimintansa vuoden 2022 alussa Suomen Pankin rahamuseossa. Tavoitteena on, että suomalaiset ovat maailman parhaita talousosaajia vuonna 2030.

Toivottavasti Suomessa on yhä enemmän sellaisia yrittäjiä, joilla on riittävästi osaamista tehdä järkeviä päätöksiä yrityksensä taloudesta. Samalla on tärkeää, että näillä yrityksillä on riittävästi asiakkaita, jotka maksavat laskunsa ajallaan ja haluavat pysyä asiakkaina jatkossakin.

Yrittäjä, miten aiot kehittää omaa talousosaamistasi tänä keväänä? Oletko ajan tasalla vähintään siitä, millaisia kuluja ja tuloja yrityksessäsi on odotettavissa lähikuukausina? Hyvä kirjanpitäjä on paras kumppanisi yrityksesi talousasioissa. Olet tervetullut keskustelemaan yrityksesi taloudesta myös meille YritysEspooseen. Käytettävissäsi on myös valtakunnallinen Yrittäjän talousapu -palvelu. Sieltä saat maksutonta ja asiantuntevaa neuvontaa talous- ja maksuvaikeuksissa.

Yrittäjän talousapu -sivustolle -> Yrittäjän talousapu – Yrittäjän talousapu – ELY-keskus

Artikkelin kirjoittaja on YritysEspoon luovien alojen yritysasiantuntija, KTM, FM Ville Tolvanen. Ville sparraa nykyisiä ja tulevia yrittäjiä elinvoimaisen liiketoiminnan käynnistämisessä ja kehittämisessä. Hänen asiakkaitaan ovat luovien alojen tekijät ja myös kaikki muut yrityksen perustamista tai kehittämistä pohtivat.

JAA TÄMÄ ARTIKKELI

Lisää aiheesta

Yrittäjäksi?

Olemme täyden palvelun uusyrityskeskus, jossa tukenasi on osaavien yritysneuvojien joukko. Meiltä saat sparrausta liikeidean kehittämiseen sekä neuvoja yhtiömuodon valintaan. 

Palvelut yrittäjille

Palvelemme paitsi yrityksen perustamista suunnittelevia, myös kaikkia yrittäjinä tai kevytyrittäjinä jo toimivia. Sparraamme ja ohjaamme yrittäjiä eteenpäin kaikissa yrityksen elinkaaren vaiheissa.