Saija Atrava

Saija Sisko Tmi

Ensin lyhyesti: Kuka olet ja mitä teet?

Olen Saija Atrava, valmistuin huonekalupuusepäksi joulukuussa 2021. Olen koko ikäni ollut käsityöihminen ja vuosien varrella on tullut tehtyä kaikenlaista erilaisista materiaaleista. Puutöihin tutustuin muutama vuosi sitten omaa 70-luvun omakotitaloa remontoidessa ollessani vuorotteluvapaalla. Sinä aikana kypsyi ajatus alan vaihdosta ja lähdin vapaan jälkeen opiskelemaan huonekalupuusepäksi Axxell Karjaalle. Työharjoitteluun menin Kirkkonummen Kylmälään Groov Oy:lle ja valmistuttuani jäin alivuokralaiseksi ko. puusepänverstaalle. Teen erilaisia sisustuspuusepäntöitä ja valmistan huonekaluja asiakkaan toiveiden ja mittojen mukaisesti. Teen myös vanhojen huonekalujen kunnostusta ja kevyitä verhoilutöitä. Olen tehnyt myös alihankintatöitä muutamille yrityksille mm. perinneikkunoiden valmistusta ja vanhojen ikkunoiden kunnostusta perinteisin menetelmin ja materiaalein.

Mitä yrityksellesi kuuluu juuri nyt? Mitä on työn alla?

Ensimmäinen vuosi on melkein lopussa ja siihen on mahtunut kaikenlaisia projekteja. Loppukesään mennessä töitä oli ollut ihan sopivasti aloittelevalle puusepälle. Syksyllä alkoi näkymään selkeästi yleinen elinkustannusten nousu ja tarjouspyyntöjä on tullut selkeästi vähemmän. Onneksi meiltä löytyy Suomesta vielä pieni joukko ihmisiä joiden arkeen hintojen nousu ei juurikaan vaikuta ja nämä ihmiset onneksi tilaavat entiseen malliin ja tukevat näin paikallisia yrityksiä. Tähän kannustaisin vielä enemmän niitä joilla vielä siihen on varaa. Monella yrittäjällä tuntuu olevan todella tiukkaa ja nyt pitäisi todella panostaa pieniin yrityksiin jotta ne ovat tallella tarjoamassa palveluitaan vielä tulevaisuudessakin. Tällä hetkellä olen mukana entisöimässä ison kiinteistön vanhoja ikkunoita alihankitatyönä.

Tiivistä joku Sinulle tärkeä oppi tai oivallus – mitä haluaisit sanoa alkavalle yrittäjälle?

Ehkä tärkein asia on ollut oppia sietämään epävarmuutta ja luottaa siihen että asiat järjestyy. Kun on elänyt yli 20 vuotta palkansaajana ja tottunut että sama summa tipahtaa tilille joka kuukausi samaan aikaan, kestää aikansa ennenkuin oppii olemaan stressaamatta siitä että rahaa tulee yrittäjänä epäsäännöllisesti eikä aina voi tietää mikä on tilanne esim. kuukauden-kahden päästä. Ja se perinteinen suomalainen vaatimattomuus pitää unohtaa ja omaa yritystä ja osaamista pitää uskaltaa mainostaa aina kun siihen tulee tilaisuus. Jos kukaan ei tiedä kuka olet ja mitä teet, ei niitä töitä tule.

Miksi neuvontaan kannattaa tulla? Mitä hyötyä siitä on yrittäjälle?

Itselle se antoi jonkinlaista itseluottamusta siihen että tässä on ihan realistinen mahdollisuus onnistua ja että samassa tilanteessa on olleet monet muutkin jotka ovat onnistuneet luomaan kannattavan yritystoiminnan. Apua sain erityisesti starttirahan hakemiseen ja myös muuhun yritystoimintaan liittyvään mikä ei ollut ennestään tuttua. Välillä tuntui että ennen palaveria oli ehtinyt hiipiä jonkinlainen epäusko koko hommaan mutta palaverin jälkeen tuli tosi hyvä fiilis ja hyviä ideoita joilla saada esim. markkinointiin lisää puhtia. Mielestäni on myös hyvä että joku haastaa omat uskomukset ja mielikuvat ja antaa eri näkökulman asioihin joita ei ole tullut itse ajatelleeksi. Suosittelen ehdottomasti!

JAA TÄMÄ TARINA

Muita menestystarinoita

Menestyksen reseptejä asiantuntijoiltamme: